Amerykański producent akcesoriów łazienkowych, firma SCA Tissue North America, przeprowadziła niedawno badania opinii publicznej. Wynikło z nich, że istnieje znaczny związek pomiędzy warunkami panującymi w toalecie a odbiorem restauracji przez klientów i ich potencjalnym powrotem do danego przybytku.
88 procent ankietowanych uważa, że stan szalet restauracji odzwierciedla ogólną jej czystość, w tym – rzecz najważniejsza – kuchni. Nieczysta toaleta może spowodować, że 29 procent klientów nie wróci do restauracji. Co gorsza, połowa z tych 29 procent opowiedziałaby rodzinie i przyjaciołom o swoich negatywnych doświadczeniach i odradziłaby wizytę w danym lokalu.
Nie lubmy miejskich toalet
W erze, w której ludzie są coraz bardziej świadomi walki z zarazkami poprzez odpowiednie mycie rąk, czystość toalety wpływa bezpośrednio na ilość czasu spędzanego w obiekcie. W toaletach publicznych ludzie starają się na wszelkie sposoby unikać kontaktu z powierzchniami potencjalnie pokrytymi zarazkami – spłukując toalety nogami, otwierając drzwi barkiem, wyciągając ręczniki łokciami, ledwo dotykając dozowniki do mydła itp. Oczywiście wprowadzenie technologii bezdotykowej rozwiązuje wiele punktów kontaktowych z brudnymi powierzchniami.
Szczelny pojemnik
Głównym celem tego artykułu jest jednak skoncentrowanie się na dozowniku mydła i jego oddziaływaniu z klientem. Jako połowa niezbędnych elementów do prawidłowego umycia rąk, mydło musi być zawsze dostępne. Dobrze rozmieszczone, montowane na ścianie dozowniki do mydła z łatwym doładowaniem wkładu, ułatwiają przechowywanie produktu i jego uzupełnianie. Dozownik powinien być regularnie kontrolowany przez personel sprzątający, nie tylko pod kątem poziomu pozostałego mydła, ale również w celu zapewnienia, że urządzenie działa prawidłowo. Czy produkt zgromadził się na zewnętrznej pokrywie dozownika do mydła? Czy pokrywa została uszkodzona? Pęknięcia lub inne uszkodzenia mogą powodować niewłaściwe wyrównanie z tylną płytą zamontowaną na ścianie, a tym samym niewłaściwe ustawienie wewnętrznych elementów urządzenia, powodując kapanie mydła, wyciek i zatkanie. Pozostawienie produktu niezanieczyszczonego wewnątrz dozownika jest ważne dla zdrowia odwiedzających toaletę. Higieniczne, szczelne systemy zapewniają najlepszą ochronę przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami.
Zamknięte systemy najlepsze
Zarazki są wszędzie, a dłonie zapewniają doskonały środek transportu dla rozprzestrzeniania się chorób oraz infekcji. Zamknięte systemy dozujące zapewniają brak kontaktu z potencjalnie zanieczyszczoną bakteriami powierzchnią. Badania wykazały, że mydło, które ma kontakt z elementami zewnętrznymi, może zostać skażone i stanowi potencjalną przyczynę wielu infekcji. Zbierające się bowiem na mydle bakterie przenoszą się następnie na ręce usiłujących zadbać o higienę ludzi.
Zapieczętowany system dozowania zapewnia bezpieczeństwo, czystość i higienę z każdym wkładem. Jeśli wkład jest workiem wypełnionym produktem, konsumenci są pewni, że worki są uszczelnione przed możliwym zanieczyszczeniem. Każda torebka ma swoją własną, czystą, świeżą pompkę, zastępując stary system za każdym razem, gdy personel uzupełnia dozownik. To samo dotyczy miękkich plastikowych butelek wyposażonych w indywidualne pompy.
Zepsute, puste lub zabrudzone dozowniki do mydła mają duży wpływ na ogólny wygląd publicznej toalety. W niedawnym badaniu SCA Tissue North America, wspomnianym wcześniej w tym artykule, dozownik z niedostateczną ilością mydła zniechęciłby do ponownej wizyty klienta w restauracji w 28 przypadkach na sto.
Podsumowując – jakie korzyści będą odnosiły przybytki oferujące bardziej higieniczne toalety, które pochwalić mogą się regularnym sprzątaniem oraz nienagannie prezentującymi się dozownikami mydła? Mogą one oczekiwać korzystnych recenzji od swoich klientów, co może skutkować zwiększeniem obrotów. Można również spodziewać się szczęśliwszych pracowników, którzy utożsamiają czystość z szacunkiem firmy do ich dobrego samopoczucia. Można oczekiwać bardziej wydajnego mycia rąk, co doprowadzi do zmniejszenia ich absencji z powodu choroby.